Siirry sisältöön

7 vinkkiä – näin saat Valtakunnallisista lastensuojelupäivistä® kaiken irti

Valtakunnallisilta lastensuojelupäiviltä® löytyy tänä vuonna paljon uutta ja inspiroivaa. Koostimme avuksesi 7 vinkkiä koulutuspäiville, jotta et jäisi mistään paitsi!

1) Kokemuskirjasto

Kokemuskirjasto on ainutlaatuinen tilaisuus kohdata lastensuojelun asiakkaita siten, että tehtäväsi on vain kuunnella ja keskustella. Kokemuskirjastossa ei arvioida, tehdä suunnitelmia tai päätöksiä. Ainoana sääntönä on molemminpuolinen kunnioitus. Kokemuskirjastossa kirjoina toimivat lastensuojelun kokemusasiantuntijanuoret ja heitä voi tulla lainaamaan pieneen keskustelutuokioon.

”Kokemuskirjaston kirja kertoi, millaisia ennakkoluuloja lastensuojelun lapsiasiakkaisiin liitetään. Ihmisille ei tule mieleen, että joku voi olla sijoitettuna, koska on vaikkapa orpo, vaan luullaan ihmistä ongelmanuoreksi, joka on silkkaa luonnevikaansa itse sössinyt elämänsä. Voi kunpa olettaisimme vähemmän ja kohtaisimme toisemme avoimin mielin.” – Rosa Meriläinen vierailustaan Kokemuskirjastossa Lasten suojelun kesäpäivillä 2017

2) Speaker’s Corner

Speaker’s Cornerissa on tänä vuonna huikean mielenkiintoisia puheenvuoroja. Tiistaina SOS Kehittäjänuoret esittelevät uutta kehittämäänsä vertaistuellista tutortoimintaa, jossa sijaishuollossa kasvanut nuori toimii uudelle vastasijoitetulle lapselle tukena ja opastajana. Keskiviikkona Pienperheyhdistys ry tuo esille tositarinoita yhden vanhemman perheistä, ja Kehitysvammaliiton FASD-aikuiset kertovat, miten vertaistuki on auttanut heitä selviytymään.

Onks tää normaalia? Mistä uskallan pyytää apua? Keskiviikkona Zoturi Oy tarjoaa vinkkejä siihen, miten digitalisaatio ja sosiaalinen media voivat auttaa oikeiden palvelujen viemistä nuorten luokse.

Tutustu kaikkiin Speaker’s Corner -esityksiin täällä. Sekä Speaker’s Corner että Kokemuskirjasto ovat auki lounas- ja kahvitauoilla ja tunnistat molemmat vihreistä ilmapalloista.

3) Mobiilisovellus

Tänä vuonna saamme ensimmäistä kertaa käyttöömme mobiiliapplikaation! Voit ladata sovelluksen Yli sukupolvien 2017 puhelimesi sovelluskaupasta veloituksetta. Mobiilisovelluksesta löydät mm. ohjelman, tietoa puhujista, tapahtumapaikan kartan, sosiaalisen median viestiseinän ja näytteilleasettajat sijainteineen.

Älä kuitenkaan huoli, mikäli kynä ja vihko ovat edelleen sinun juttusi – jaamme osallistujille ilmoittautuessa myös painetun ohjelmakirjan, josta löytyy ohjelman ja puhujaesittelyjen lisäksi paljon tilaa muistiinpanoille.

4) Iltatilaisuus

Iltatilaisuudessa vietämme Lastensuojelun Keskusliiton 80-vuotissynttäreitä. Synttärikakun sijaan tarjoamme synttärivieraille musiikkia, tanssia ja nasevia puheenvuoroja – sekä cocktailtilaisuuden tarjoiluineen varsinaisen ohjelman jälkeen. Iltaa voit halutessasi jatkaa vielä Hotelli Presidentin yökerho Pressassa.

5) Viestiseinä

Nyt jos koskaan kannattaa aktivoitua somessa! Käyttämällä tunnistetta #ylisukupolvien Twitterissä tai Instagramissa saat viestisi Finlandia-salin Viestiseinälle®. Viestiseinälle julkaiseminen onnistuu myös tekstiviestillä tai mobiilisovelluksen kautta. Viestiseinä on hyvä tapa osallistua keskusteluun ja esittää kysymyksiä puhujille, mikäli mikkiin puhuminen tuhatpäisessä yleisössä ei ole sinun juttusi.

6) Taidenäyttely

Lounastauot ovat lastensuojelupäivillä tarkoituksella pitkiä, jotta ehdit ruokailun lisäksi vaihtaa kuulumisia, kiertelemään näyttelyalueella, vierailemaan Kokemuskirjastossa ja kuuntelemaan Speaker’s Cornerin esityksiä. Kannattaa myös käydä ihailemassa Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiön kokoama Yhdessä ikään katsomatta -taidenäyttely. Lasten ja nuorten tekemissä kuvissa tuodaan esille se, kuinka tärkeää ylisukupolvinen yhdessäolo ja yhteenkuuluvuuden tunne on kaikenikäisille ihmisille. Näyttelyyn voit tutustua Finlandia-talon sisääntulokerroksessa Helsinki-salin aulassa.

Mikäli sinulle jää aikaa, kannattaa ehdottomasti piipahtaa myös Annantalolla, jossa on parhaillaan esillä PIHALLA!? – taidenäyttely. Näyttelyssä puretaan tabuja, joita lastensuojelun ympärillä edelleen vallitsee.

7) Näytteilleasettajat

Meillä on tänä vuonna huimat 75 näytteilleasettajaa! Alan järjestöt, yritykset ja muut tahot esittelevät toimintaansa omilla pisteillään koko lastensuojelupäivien ajan. Omalla ständillämme voit tutustua helmiin Lastensuojelun Keskusliiton 80-vuotisen historian varrelta. Kaikki näytteilleasettajat sijainteineen löytyvät mobiiliapplikaatiosta sekä ohjelmakirjasta.

”Sisällöllinen anti ylitti odotukset ja toinen yhtä merkittävä asia on mahdollisuus tutustua muihin toimijoihin henkilökohtaisesti – verkostoitua.”

”Laadukkaat ammattilaisille suunnatut päivät. Nyt oli onnistuttu kokonaisuudessaan kaikessa. 10+”

– Palaute lastensuojelupäiviltä 2016 –

Lämpimästi tervetuloa 53. Valtakunnallisille lastensuojelupäiville® Finlandia-talolle!