Siirry sisältöön

Suunta tulevaisuuteen – suomalaisen lapsuuden seuraavat 100 vuotta

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät vietetään tänä vuonna Suomen juhlavuotena. Hyvän lapsuuden edellytykset ovat vahvistuneet merkittävästi sadan vuoden itsenäisyyden aikana. Voimme hyvin puhua kansainvälisestä menestystarinasta.

Sata vuotta sitten kukaan ei uskonut, että pieni ja syrjäinen valtio nostetaan toistuvasti esiin yhtenä parhaista paikoista, johon lapsi voi syntyä ja jossa jokaisella lapsella on lähtökohdista huolimatta mahdollisuus hyvään elämään. Hyvinvointi ja sitä tukevat rakenteet ovat vahvistuneet läpi sukupolvien huimalla vauhdilla.

Suomessa on tehty monta asiaa oikein. Lapsuutta on arvostettu ja siihen on myös investoitu. Varhaiskasvatus, neuvola, peruskoulu ja vanhempainvapaat kuulostavat nyt jo itsestäänselvyyksiltä. On hyvä kuitenkin muistaa, että näin ei aina ole ollut.

Hyvä on muistaa myös, että historia ei määrittele tulevaisuutta. Jos myös jatkossa halutaan menestystä, hyviä listasijoituksia ja edellytykset maailman parhaalle lapsuudelle, vaatii tämä rohkeita ratkaisuja tämän päivän päättäjiltä. Tällä hetkellä hyvinvointia uhkaavat erityisesti talouden pitkään jatkunut hidas kasvuvauhti ja eriarvoistumiskehitys. Nyt on pysähdyttävä miettimään, miten varmistamme menestyksen eväät myös seuraavaksi vuosisadaksi. Miten syntyvät ne sosiaaliset innovaatiot, joista ajan saatossa tulee neuvolaa ja peruskoulua vastaavia itsestäänselvyyksiä? Uudistuksia tehdessä on kuitenkin muistettava huolehtia siitä, että emme hukkaa sitä hyvää, jota meillä jo on.

Valtakunnallisten lastensuojelupäivien aikana kuullaan kiinnostavia näkökulmia suomalaisen lapsuuden ja hyvinvoinnin rakentumisen historiasta ja nykytilasta. Näiden lisäksi myös tulevaisuus on vahvasti esillä monen asiantuntijan puheenvuorossa. Päivien sisällön suunnittelussa tärkeässä roolissa ovat olleet lukuisat kumppanit sekä viime vuoden valtakunnallisilta päiviltä saatu palaute. Alaseminaareissa pohditaan muun muassa sitä, miten lapsen etu asetetaan etusijalle kansallisen tason muutosprosesseissa ja miten suomalaisen lapsuuden menestystarinaa saadaan jatkettua myös tulevaisuudessa.

Suomen lisäksi lastensuojelupäivillä juhlistetaan myös Lastensuojelun Keskusliiton 80-vuotista taivalta. Keskusliiton keskeinen tehtävä on ollut lasten ja perheiden hyvinvointia edistävän yhteistyön vahvistaminen. Suomalaisen lapsuuden positiivinen kehitys on rohkean yhteistyön tulosta. Myös lapsuuden tulevaisuus rakennetaan yhdessä.

Lämpimästi tervetuloa rakentamaan tulevaisuutta,

Toiminnanjohtaja Hanna Heinonen
Ohjelmajohtaja Olli Alanen

 

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät