Hyppää sisältöön

Puhujat

Tutustu Valtakunnallisten lastensuojelupäivien® 2025 puhujiin ja lue heidän esittelynsä tältä sivulta. Tutustu myös koulutuspäivien monipuoliseen ohjelmaan.

Huom! Puhujatietoja täydennetään vielä.

Tapahtuman juontaja:

Onni Westlund

Onni on intohimoinen yhteiskunnallinen muutoksentekijä, lastensuojelun asiantuntija ja kehittäjä. Hän on työskennellyt lastensuojelun kehittämisen parissa ensin kokemusasiantuntijana ja sen jälkeen lähes vuosikymmenen Pesäpuu ry:ssä monipuolisissa lastensuojelun kehittämistehtävissä.  Onni haluaa elämässään tehdä asioita, jotka lisäävät inhimillistä ja yhteiskunnallista hyvää.

Tapahtuman juontaja:

Aino Elina Muhonen

Aino Elina Muhonen on lastensuojelun koulutettu kokemusasiantuntijavanhempi ja tukihenkilö, joka on toiminut vuodesta 2023 aktiivisesti Suomen Kasper ry:n kehittäjävanhemmissa sekä Lastensuojelun Keskusliiton Soila-hankkeen vanhempien kokemusasiantuntijaryhmässä. Hän on kirjoittanut teemaan useita blogeja, puhunut oman perheensä matkasta useissa seminaareissa ja koulutuksissa sekä luonut vanhempien Äänelliset-kollektiivissa kokemustaidetta. Aino Elinalle on tärkeää, että vanhemmat otetaan nykyistä monipuolisemmin voimavarana mukaan lastensuojelun arkeen ja kehittämiseen. Ammatillisen taustansa näkökulmasta häntä kiinnostavat (ja hämmentävät) lastensuojelussa erityisesti vaikuttavuuden seuranta, systeeminen työskentelyote, sekä arjessa tapahtuva kohtaaminen ja viestintä.

8.10.2025 klo 9.45–10.45

ylikomisario, Poliisihallitus

Saara Asmundela

Ylikomisario Saara Asmundela (FM) työskentelee Poliisihallituksessa Barnahus-hankkeen poliisiasiantuntijana kehittämässä lapsiin kohdistuneiden väkivalta- ja seksuaalirikosten tutkinnan prosesseja. Hän on aiemmin työskennellyt tutkinnanjohtajana lapsiin kohdistuneissa rikoksissa ja seksuaalirikoksissa sekä tutkijana lähisuhdeväkivalta- ja seksuaalirikoksissa. Poliisina hän on toiminut 16 vuoden ajan.

8.10.2025 klo 9.00–9.45

kriminologian ja kriminaalipolitiikan professori, Tampereen yliopisto

Noora Ellonen

Noora Ellonen työskentelee kriminologian ja kriminaalipolitiikan professorina Tampereen yliopistossa. Hän on tutkinut lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa ja siihen liittyviä viranomaiskäytäntöjä kahdenkymmenen vuoden ajan. Ellonen johtaa ACElife tutkimushanketta, jossa tutkitaan haitallisia lapsuudenkokemuksia, niiden seurauksia ja vaikuttavia ehkäisyn keinoja.

7.10.2025 klo 12.45–13.15

johtamisen ja organisaatiokehittämisen asiantuntija

Hermanni Hyytiälä

Hermanni Hyytiälä on kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettu nykyaikaisen johtamisen ja organisaatiokehittämisen asiantuntija. Parhaiten Hermanni tunnetaan häiriökysynnän ilmiön asiantuntijuudesta. Hermanni on systeemiajattelun huippuasiantuntija. Hän on Olli-Pekka Heinosen kanssa ainoa suomalainen vaikuttaja, joka on kirjoittanut artikkelin maailman talousfoorumin sivustolle.

8.10.2025 klo 9.45–10.45

erityisasiantuntija, THL

Päivi Korhonen

Työskentelen erityisasiantuntijana THL:n Turvalliset kadut -kokonaisuudessa, jossa kehitämme ja tutkimme nuorten katuväkivaltaa ja rikollisuutta ehkäiseviä toimenpiteitä. Taustaltani olen sosiaalityöntekijä. Työvuodet lastensuojelun sijaishuollossa herättivät loputtoman kiinnostuksen siihen, miten voisimme paremmin auttaa vaativasti oireilevia lapsia ja nuoria.

8.10.2025 klo 9.45–10.45

oikeuspsykologian dosentti ja tutkimusprofessori, thl

Taina Laajasalo

Taina Laajasalo on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori ja oikeuspsykologian dosentti, joka on erikoistunut lapsiin ja nuoriin kohdistuvan väkivallan tutkimukseen, ennaltaehkäisyyn ja haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja nuorten palvelujen kehittämiseen. Hän johtaa osahanketta Strategisen tutkimusneuvoston rahoittamassa ACElife-tutkimushankkeessa ja tekee laajasti tutkimus- ja asiantuntijatyötä väkivallan ehkäisyn, lasten suojelun ja perheiden hyvinvoinnin edistämisen teemoissa.

 8.10.2025 klo 14.30–15.00

tietokirjailija ja luennoitsija

Elisabet Lahti

Elisabet Lahti (TkT) on luennoitsija, jonka teemoja ovat elämänvoima, kehollisuus ja kulttuurinen muutos. Lahti opiskeli positiivista psykologiaa Yhdysvalloissa ja väitteli Aalto-yliopistosta sisukkuudesta ja elämänvoimasta. Hän tutki sisua kokemuksellisesti ultrajuoksun ja kamppailulajien kautta ja on aktivisti väkivallattomuuden puolesta. Lahden uusi teos Sisun alkemia on kutsu muuntaa pelon lyijy rakkauden ja rohkeuden kullaksi paremman maailman hyväksi.

8.10.2025 klo 9.45–10.45

ohjelma- ja vaikuttamistyön johtaja, Lastensuojelun Keskusliitto

Annukka Paasivirta

Annukka Paasivirta on ohjelma- ja vaikuttamistyön johtaja Lastensuojelun Keskusliitossa. Hän toimii ohjelmatiimin esihenkilönä ja vastaa lastensuojelun sekä lapsi- ja perhepolitiikan sisältöjen asiantuntijatyöstä ja kehittämisestä. Lisäksi hän toimii lastensuojeluasioissa asiantuntijajäsenenä Turun hallinto-oikeudessa. Hän on koulutukseltaan erikoissosiaalityöntekijä, VTL ja hänellä on laaja työkokemus lastensuojelun sosiaalityöstä ja sosiaalipalveluiden kehittämisestä yli 20 vuoden ajalta.

7.10.2025 klo 10.30–11.00

lapsiasiavaltuutettu, Lapsiasia­valtuutetun toimisto

Elina Pekkarinen

Lapsiasiavaltuutetun tehtävä on arvioida, seurata ja edistää lapsen oikeuksien toteutumista ja tunnettuutta Suomessa.  Elina Pekkarinen on taustaltaan tutkija ja sosiaalityöntekijä. Hän on tutkinut etenkin lastensuojelua ja nuorisorikollisuutta. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän on työskennellyt useissa lastensuojelun asiantuntijatehtävissä mm. hallinto-oikeudessa.

Kuva: Vähäniitty

7.10.2025 klo 13.15–14.00

toiminnanjohtaja, Lastensuojelun Keskusliitto

Ulla Siimes

Ulla Siimes on Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja. Hän on taustaltaan opettaja, mutta on tehnyt käytännössä koko uransa ajan töitä järjestöissä lapsiin ja perheisiin liittyvien teemojen parissa. Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtajana Siimes vastaa keskusliiton johtamisesta sekä toimii Lapsen Maailma -lehden päätoimittajana.

Kuva: Mara Leppä

7.10.2025 klo 9.45–10.30

professor in political science, University of Bergen

Marit Skivenes

Marit Skivenes is a professor in political science at the Department of Government and the director of the Centre for Research on Discretion and Paternalism, University of Bergen, Norway. Skivenes is the PI of several international research projects on child rights, child protection systems, and welfare state including an ERC Consolidator grant. Skivenes has published numerous scientific works on decision-making, government interventions, child protection systems and broader welfare issues, as well as being an editor on the Global typology of child protection systems published at Oxford University Press. Skivenes also lead the government appointed committee on rule of law and child protection that resulted in a Norwegian Official Report (NOU 2023: 7).

7.10.2025 klo 13.15–14.00

hankepäällikkö, Lapset ja nuoret SIB-ohjelma, Lastensuojelun Keskusliitto

Riikka Westman

Riikka Westman toimii hankepäällikkönä Lastensuojelun Keskusliitossa Lapset ja nuoret SIB-ohjelmassa. Hän on ennakoivan ja ehkäisevän tuen sekä vaikuttavuusperusteisen toiminnan asiantuntija. Koulutukseltaan hän on YTM ja laillistettu sosiaalityöntekijä. Lisäksi hänellä on laaja työkokemus lastensuojelun sosiaalityöstä, lasten ja perheiden palveluista sekä niiden kehittämisestä noin 20 vuoden ajalta.

8.10.2025 klo 9.45–10.45

pääsihteeri, Ensi- ja turvakotien liitto

Oona Ylönen

Olen Oona Ylönen ja toimin Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteerinä. Toimimme, jotta vauvat saavat turvallista hoivaa, lapset huomioidaan erotilanteessa ja lähisuhdeväkivalta loppuu. Asiantuntemuksemme perustuu kiinteään yhteistyöhön jäsenyhdistystemme kanssa, jotka toimivat ympäri Suomen. Koulutukseltani olen VTL ja sosiaalityöntekijä. Oman työurani punaisena lankana on kulkenut lastensuojelun tärkeä ihmisoikeustehtävä, se on aina ollut lähellä sydäntäni.

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät 2025®

2 päivää

n.60

puhujaa

118 Näyttelypaikkaa

Tuu mukaan!

Ilmoittautuminen

Osallistujien ilmoittautuminen Valtakunnallisille lastensuojelupäiville alkaa 5.5.2025. Varaamalla paikkasi ajoissa varmistat, että olet mukana yhdessä vuoden tärkeimmistä lastensuojelutapahtumista.

Lue lisää ilmoittautumisesta

Tutustu näyttelyosastoon!

Näyttelyosasto

Valtakunnallisten lastensuojelupäivien® yhteydessä järjestetään myös näyttely, jossa näytteilleasettajat esittäytyvät osallistujille.

Tutustu näyttelyosastoon 

Puheenvuoroja, verkostoitumista ja keskusteluja

Tutustu ohjelmaan!

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät® tarjoavat mielenkiintoisia puheenvuoroja eri asiantuntijoilta ja monipuolisia alaseminaareja. Tutustu ohjelmaan!

Ohjelma

Sulje