Siirry sisältöön

Tervetuloa valtakunnallisten lastensuojelupäivien webinaariin!

Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® on pitkät perinteet. Päivien valmistelu on tuskin koskaan ollut niin haastavaa kuin tänä vuonna. Pandemian aiheuttama poikkeustilanne sulki yhteiskuntamme maaliskuun puolivälissä melkoisella ryminällä, ja meidän piti yhtäkkiä varautua uuteen tuntemattomaan määräämättömäksi ajaksi.

Kuukauden poikkeustilanteen jälkeen totesimme, että lastensuojelupäivien valmistelussa pitää huomioida poikkeustilanteen aiheuttamat vaikutukset isompien tilaisuuksien järjestämiseen. Laitoimme valmiit suunnitelmamme lennosta uusiksi.

Suunnitelmat muuttuivat vielä kerran elokuun alkupuolella. Tänä vuonna valtakunnalliset lastensuojelupäivät järjestetäänkin varsin poikkeuksellisella konseptilla yksipäiväisenä webinaarina 29.9.2020.

Päivien teemaa – Kestävä tulevaisuus lapselle – ei kuitenkaan tarvinnut muuttaa suunnittelun missään vaiheessa. Teema muistuttaa siitä, että tänään tekemämme ratkaisut luovat pohjaa tulevaisuudelle sekä lyhyellä että pitkällä aikajänteellä.

Pandemia on koskettanut tavalla tai toisella jokaista perhettä. Erityinen huoli koronan aiheuttamista vaikutuksista liittyy perheisiin, jotka ovat kamppailleet jaksamisen ja arjessa selviytymisen kanssa jo aiemmin. Poikkeusolot ovat vaikuttaneet paljon lasten ja nuorten normaaliarkeen. Se oli lähes tauolla keväällä, kun arki rakentui etäopetuksen varaan ja sekä harrastuksia että tärkeitä sosiaalisia suhteita piti karsia.

Koronakriisi vaikuttaa myös lasten ja perheiden parissa työskentelevien ammattilaisten arkeen. Kohtaamistyötä tekevät ovat joutuneet työskentelemään uudenlaisten riskien kanssa toimintatapojaan muokaten. Työn arki ei ole suinkaan keventynyt – pikemminkin päinvastoin. On selvää, että poikkeusolosuhteet ovat vaikuttaneet palvelujen hakemiseen sekä avun vastaanottamiseen ja tarjoamiseen. Perinteisten tapojen rinnalle on kehitetty digitaalisia palveluita, ja yhteistyön tapoja on vahvistettu onnistuneesti.

Koronan vaikutukset ovat tehneet entistäkin näkyvämmäksi turvaverkkojen merkityksen yhteiskunnassa. Lapsen kestävän tulevaisuuden ytimessä on lapsen oikeuksien toteutuminen. Haluamme luoda ympäristön, jossa sekä tasapainoinen että tasa-arvoinen kasvu ja kehitys ovat mahdollisia kaikille lapsille täysimääräisinä. Poikkeusaika on saanut meidät havaitsemaan asioita ja tekemään työtä uusin tavoin. Parhaimmassa tapauksessa se voi jopa vähentää eriarvoisuutta.

Toivotamme teidät tervetulleiksi lastensuojelupäivien webinaariin suuntaamaan katsetta lasten ja nuorten kestävään tulevaisuuteen! Toivottavasti ensi vuonna saamme taas kokoontua yhteen!

Hanna Heinonen, toiminnanjohtaja
Miia Pitkänen, johtaja, vaikuttaminen ja yhteiskuntasuhteet